27 syyskuun, 2020

Oulun nähtävyydet

On sitten muuttamassa Ouluun tai vain menossa käymään siellä, on muutamia kohteita jotka jokaisen tulisi nähdä. Qstock-festivaalin lisäksi Oulusta puhuttaessa on saattanut kuulla mainittavan esimerkiksi Toripolliisin tai Nallikarin. Tässä artikkelissa esitellään nämä sekä muita Oulun merkittäviä nähtävyyksiä.

Oulun linna

Oulun linna ei ole yhtä tunnettu kuin esimerkiksi Turun linna, mutta ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka etenkin historiasta kiinnostuneille. Oulun linna on Oulun vanhin nähtävyys ja nykyisin paikalla ei seiso enää linna koko komeudessaan vaan linnan rauniot. Linna on ensimmäisen kerran valmistunut vuonna 1590 ja sillä on pitkä sekä kiemurteleva historia. Myöhemmin linnaperustusten päälle on rakennettu merikoulun tähtitorni, jonka nimeä kantava kesäkahvila ja kirjakauppa palvelevat niin oululaisia kuin turisteja edelleenkin. 

Toripolliisi

”Ookko nää Oulusta, pelekääkkö nää polliisia?” on lausahdus, jonka jokainen oululainen on varmasti kuullut. Tämä lausahdus on aikanaan toiminut tunnussanana Oulun satamakapakoissa pirtukaudella reilu sata vuotta sitten. Toripolliisin historia ei kuitenkaan suoranaisesti liity tähän lausahdukseen, vaikka se tuntuisi luontevalta. Todellisuudessa Oulussa partioivat toripoliisit valvomassa alueen kuria ja järjestystä aina 1900-luvun alusta 1980-luvun nurkille saakka. Nykyisin Torinrantaa eli Oulun kauppatoria vartioi pronssinen Toripolliisi, jonka kanssa niin paikalliset kuin turistitkin ovat napanneet selfien jos toisenkin.

Nallikari

Nallikari on reilun neljän kilometrin päässä Oulun keskustasta sijaitseva noin kilometrin mittainen uimaranta. Nallikari on niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa kuumina kesäpäivinä. Nallikarin alueelta löytyy uimarannan lisäksi niin lomamökkejä, kylpylähotelli, ratagolf-rata kuin lapsille suunnattu huvipuisto. Nallikariin pääse sekä autolla että pyörällä Oulun mainioita pyöräteitä pitkin. 

Rotuaari

Rotuaariksi kutsutaan Oulun keskustan kävelykatua. Rotuaaria pitkin pääsee sekä kaupungin parhaimpiin kauppoihin että ravintoloihin, mutta myös Torinrantaan tervehtimään Toripolliisia. Rotuaari on keskeinen paikka oululaisille tapahtumille ja Rotuaarilla järjestetään kulttuuritapahtumia ympäri vuoden.

Liminganlahden luontokeskus

Liminganlahden luontokeskus on kaikenikäisille sopiva retkikohde, jonne ovat tervetulleita myös lemmikkieläimet. Liminganlahden luontokeskus on keskittynyt erityisesti lintuihin ja alue on varsin monimuotoinen kosteikkoalue. Liminganlahti on nykyisin kokonaan suojeltua aluetta ja se kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Liminka sijaitsee noin 35 kilometrin päästä Oulusta ja kohteeseen pääsee niin julkisella liikenteellä kuin omalla autollakin. Alueella voivat vierailla myös liikuntarajoitteiset kuten myös lastenvaunulliset perheet. Liminganlahden luontokeskus on auki ympäri vuoden ja siellä järjestetään myös tapahtumia ympäri vuoden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *