27 syyskuun, 2020

Oulu

Oulu on suomalainen kaupunki, joka on erityisen tunnettu leveästä murteestaan. Oulu sijaitsee Suomen pohjoispuolella, Perämeren rannalla. Oulu on Pohjois-Suomen vanhin kaupunki, jonka juuret ulottuvat aina 1600-luvulle asti. Oulu on väkiluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki ja Oulussa asustaa reilut 200 000 ihmistä. Vaikka Oulu sijaitsee Pohjois-Suomessa, varsinaista Lappia se ei kuitenkaan ole. Oulussa talvet ovat huomattavasti kylmempiä ja lumisempia kuin Etelä-Suomessa, mutta Lapin tasolle talvessa Oulu ei pääse.

Oulu on siitä ainutlaatuinen kaupunki, että se on kärsinyt laajoista tulipaloista peräti kymmenen kertaa. Tulipalojen ansioista tai pikemminkin takia Oulun kaupunkikuva on muuttunut useita kertoja. Vuonna 1882 käytännössä koko Oulun keskusta paloi tulipalossa ja tuolloin vanhojen puisten talojen tilalle alettiin rakentaa näyttäviä kivitaloja. Myös sotien jälkeen Oulussa tapahtui suuria muutoksia, kun joitakin kortteleja purettiin ja toisia rakennettiin.

Oulu teknologian uran uurtajana

Nykyinen Oulu on ollut olemassa vasta vuodesta 2013, jolloin Ouluun yhdistyivät sen naapurikunnat Haukipudas, Kiiminki, Oulunsalo ja Yli-Ii. Historiansa aikana Oulu on ollut Pohjois-Suomen väylä maailman merille, jolloin se toimi myös kauppapaikkana. Oulu tunnettiin aikoinaan etenkin tervan viennistään, mutta nykyisin 2020-luvulla Oulu on saavuttanut asemansa teknologiakaupunkina. Tervasta teknologiaan – ei kummoisempi kehitys! Ouluun on vuonna 1982 perustettu Technopolis, joka oli perustamisaikanaan sekä Suomen että samalla myös koko Pohjoismaiden ensimmäinen teknologiakylä. 

Teknologiakaupunki nimen Oulu on saanut jo 1980-luvulla, jolloin Technopolis sai runsaasti huomiota medioissa uudenlaisena tutkimustulosten kaupallistajana. Tuolloin Technopolis kulki vielä nimellä Oulun teknologiakylä Oy, mutta sen jälkeen paljon on tapahtunut ja nykyisin listattuna yrityksenä se löytyy nimellä Technopolis Oyj. Technopolisilla on myös tytäryhtiö Medipolis ja näistä molemmat ovat toimineet hautomona suurelle joukolle yrityksiä. Technopolis ja Medipolis houkuttelevat myös opiskelijoita ja tutkijoita Ouluun, ja tämä ”Pohjolan Piilaakso” on kyennyt luomaan kaiken kaikkiaan yli 10 000 uutta korkean teknologian työpaikkaa eri teknologia-alojen huippuosaajille. Teknologia on peitonnut puu-, paperi- ja terästeollisuuden Oulussa, vaikka näitäkin sieltä edelleen löytyy. Nykyisin Oulun vahvuuksia ovat elektroniikka, ohjelmistoteollisuus, telekommunikaatio, biotekniikka sekä lääketieteen tekniikka. Voikin siis todeta, että Oulu on käynyt läpi melko perusteellisen rakennemuutoksen, mutta varsin mallikkain tuloksin. Teknologia kehitys on tuonut Ouluun myös kattavan valikoiman opiskelupaikkoja, joten Oulu pitää varmasti tulevaisuudessakin paikkansa opiskelijakaupunkina – kaukana etelän tarjonnasta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *