27 syyskuun, 2020

Festivaalit Oulussa

Oulussa riittää tapahtumia ympäri vuoden. Tapahtumia löytyy niin musiikin, urheilun kuin kulttuurinkin parista. Osa tapahtumista toistuu vuosittain ja seuraavaksi esittelyssä suurimmat Oululaiset festivaalit.

Bättre Folk -festivaali

Bättre Folk on kulttuurifestivaali, joka on erikoistunut uuteen musiikkiin sekä kirjallisuuteen. Näiden lisäksi festivaali tarjoilee lähiruokaa, luomuviinejä ja -oluita erilaisista ravintoloista ja baareista. Lisäksi tarjolla on yhteisötaidetta sekä yhteiskäytössä olevia saunoja ja paljuja. Bättre Folk järjestetään Oulun Hailuodossa, joka on lähes täysin meren ympäröimä paikka. Festivaali on tarkoitettu vain täysi-ikäisille.

Oulun juhlaviikot

Oulun juhlaviikot järjestetään vuosittain elokuussa ja ne kätkevät sisäänsä peräti seitsemän eri festivaalia. Mistään ihan pienestä tapahtumasta ei ole kyse, sillä Oulun juhlaviikoilla vierailee vuosittain jopa 60 000 ihmistä. Oulun juhlaviikkojen festivaaleja ovat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit sekä se ehkä tunnetuin – Ilmakitaransoiton MM-kisat. Oulun juhlaviikkojen tarkoitus on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla. Kaikki edellä mainitut ovat niin sanottuja boutique-festivaaleja eli pieniä taidepainotteisia kulttuuritapahtumia.

Ilmakitaransoiton MM-kisat ovat Oulun juhlaviikkojen ehdottomasti tunnetuin osa ja kilpailusta on uutisoitu aina ulkomailla asti. Kisassa kisailijat siis soittavat ilmakitaraa – eli kuvitteellista kitaraa – kisaten siitä kuka osaa imitoida kitaransoittoa parhaiten ja viidyttävimmin. Ensimmäisen kerran ilmakitaran maailmanmestaruudesta on kisattu Oulussa vuonna 1996 ja kilpailijoita tulee vuosittain ympäri maailmaa. Ilmakitaransoiton MM-kisat ovat myös kannanotto – kun soitat ilmakitaraa, et voi pidellä asetta. Lause ”Make air not war” näkyykin vahvasti tapahtuman mainonnassa.

Qstock

Qstock on nykypäivänä yksi Suomen suurimmista festivaaleista. Alunperin Qstockin oli tarkoitus olla pieni muutaman tuhannen musiikin ystävän tapahtuma, mutta nykyisin kävijämäärät ovat noin 40 000 kävijän luokkaa. Qstock järjestetään Oulun Kuusisaaressa vuosittain heinäkuun loppupuolella. Kyseessä on kaksipäiväinen musiikkifestari, missä esiintyy niin kotimaisten artistien huiput kuin ulkomaisten yhtyeiden ja artistien edustus. Qstockissa esiintyy yhtyeitä ja artisteja eri musiikkigenreistä, joten ei ole ihme, että festivaali on saavuttanut suuren suosion Pohjois-Suomessa.

Suomipop festivaali

Suomipop festivaali ei ole vain Oulun yksinoikeus, vaan kyseistä festaria järjestetään saman kesän aikana Suomessa muuallakin. Oulun Kuusisaaressa Suomipop festivaali on järjestetty jo muutamia kertoja ja tullaan varmasti järjestämään tulevaisuudessakin. Kuten festivaalin nimi jo kertoo, kyseessä on täysin suomalaiselle musiikille rakennettu festivaali. Suomipop festivaali on Nelonen Median festivaali, eli saman tahon, joka vaikuttaa myös Suomipop -radiokanavan taustalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *